Tietoa Aurinkotarhasta

Tietoa Aurinkotarhasta

Aurinkotarha tarjoaa steinerpedagogisesti suuntautunutta päivähoitoa. Sen mukaan kasvatus ja opetus tukevat lasta kokonaisvaltaisesti. Kasvatuksessa otetaan huomioon lapsen luontaiset kasvuvaiheet, ja häntä ohjataan toiminnallisuuteen. Aurinkotarhassa steinerpedagogiikka näkyy muun muassa lapsen yksilöllisyyden arvostamisessa, leikin ja ilon vaalimisessa, sekä satujen ja vuodenaikojen kierron mukana elämisessä. Lasta rohkaistaan luovuuteen, ja hänelle annetaan aikaa ja rakkautta. Asiat, joista Aurinkotarhassa ei tingitä, ovat turvallinen ja kodinomainen ilmapiiri, leikin rauha ja satujen taika, toisten ihmisten ja ympäristön kunnioittaminen sekä omassa keittiössä itse valmistettu kasvisruoka. Pidämme hyvin tärkeänä, että lapsia ympäröivät materiaalit ovat laadukkaita. Aitoja luonnonmateriaaleja suositaan (puu, villa, silkki, puuvilla jne.).

Päivä-, viikko- ja vuodenkierron rytmi

Aurinkotarhassa on säännöllinen päivä- ja viikkorytmi. Joka päivällä on oma teemansa: ulkoilupäivä, maalauspäivä, leipomispäivä ja retkipäivä. Pienten ryhmällä on oma viikkorytminsä. Päivärytmiin kuuluvat myös aamupiiri ja sadunkerrontaa.

Aurinkotarhassa tärkeitä ovat vuodenajat ja niihin liittyvät juhlat. Aurinkotarhassa vietetään Mikael-, lyhty-, adventti-, joulu-, pääsiäis-, ja kevätjuhlia. Osaan juhlista ovat myös vanhemmat ja sisarukset tervetulleita.

Aurinkotarhassa lapsen oma syntymäpäiväjuhla on tärkeä. Lapsen oma elämäntarina kerrotaan. Syntymäpäivänä lapsi saa tuoda jonkun herkun tarjottavaksi koko päiväkodille juhlansa kunniaksi. Lapsi saa juhlassa pienen lahjan päiväkodilta. Kesällä syntymäpäiviä viettävien lasten juhlat pidämme heti syksyllä mahdollisuuksien mukaan. Perheiden kanssa sovitaan ajankohdat tarkemmin.

Esiopetus

Esiopetusvuotta kutsutaan steinerpedagogiikassa Kuningasvuodeksi. Aurinkotarhassa korostuvat sosiaalisten taitojen oppiminen, toisten huomioon ottaminen ja omista tavaroista huolehtiminen sekä erilaisten taitojen harjoitteleminen. Esiopetuksessa tehdään vuoden aikana muun muassa vihkotöitä, monenlaisia käsitöitä ja liikutaan monipuolisesti, mikä mahdollistaa hyvän motorisen, sosiaalisen ja kognitiivisen kehityksen. Esiopetus toimii integroidusti Aurinkotarhan muun ryhmän yhteydessä. Kaikki viikkorytmiin kuuluva toiminta on myös esikoulua. Aamupiiri, ulkoilut, retki, maalaus, leipominen ja kodinhoito sekä vapaa leikki ja käden työt ovat kaikki esiopetusta. Tämän lisäksi on erillisiä esiopetustuokioita ja –tehtäviä.